Cum sa-ti faci bagajul pentru tabara


Așa cum probabil știi sau ai citit într-un articol anterior de pe blogul nostru, o tabara de vara pentru copii poate aduce acestora numeroase beneficii. Ai unul sau mai mulți copii care pleacă într-o astfel de tabără? Ei bine, în calitate de părinte, trebuie să te asiguri că aceștia au bagajul pentru tabara pregătit cu toate lucrurile necesare.
Sfatul nostru, din experiența organizării a numeroase tabere pentru copii dar și din discuțiile cu părinții, este să îți scrii pe o foaie de hârtie toate lucrurile pe care trebuie să le ia copilul tău în tabără.
Noi vom enumera în acest articol lucrurile generale pe care orice copil trebuie să le aibă în bagajul pentru tabara, însă o listă completă doar tu o poți face, cunoscând nevoile specifice ale copilului tău.
Așadar, hai să începem să ne pregătim împreună de tabără!

Pasii necesari ca sa-ti faci bagajul pentru tabara

Pasul 1: Informează-te

Înainte să te gândești la ce trebuie să conțină bagajul copilului tău, informează-te cu privire la următoarele aspecte referitoare la tabăra în care acesta va merge:

-          Acte necesare pentru participarea în tabără
-          Transportul copilului până la locul taberei
-          Locul și condițiile de cazare
-          Dotările spațiului de cazare
-          Spațiul unde se vor desfășura activitățile
-          Mesele zilnice și gustările: frecvența lor și meniul
-          Echipamente necesare pentru activități
-          Condițiile meteo din timpul taberei
-          Orice alte informații care pot influența obiectele din bagajul copilului

Pasul 2: Cumpărăturile pentru tabără

Acesta este unul din motivele pentru care bagajul pentru tabara nu trebuie lăsat pe ultima zi. Aproape de fiecare dată, părinții copiilor participanți la taberele noastre ne-au întrebat dacă sunt anumite lucruri pe care trebuie să le cumpere pentru copiii lor, de care ar avea nevoie în timpul taberei.
În funcție de informațiile pe care le afli la pasul anterior, te decizi dacă este nevoie să mergi la cumpărături înainte de tabără. Totuși, nu recomandăm să cumperi copilului încălțări noi special pentru tabără, pentru că există riscul ca acestea să îl bată și să nu le poarte.
Pentru a afla ce ai de cumpărat pentru copilul tău, haide să vedem lista.

Pasul 3: Întocmirea listei

Ca să fie mai simplu, am împărțit lista pentru bagajul de tabără în categorii.

Acte și documente:

-          Certificat de naștere sau buletin (dacă este permis din partea organizatorilor taberei, recomandăm să oferi copilului tău copii după acestea, pentru a elimina riscul pierderii lor)
-          Certificat medical sau adeverință de la medicul de familie – în cazul existenței unei afecțiuni care l-ar putea împiedica să își desfășoare activitatea normală în tabără
-          Carnet de sănătate
-          Asigurare medicală – dacă tabăra este internațională
-          Biletul pentru tabără / chitanța / dovada plății acestuia
-          Acordul scris al părinților care oferă copilului permisiunea de a participa în tabără – dacă este solicitat de organizatori

Îmbrăcăminte / încălțăminte:

-          Câte un schimb pentru fiecare zi: lenjerie de corp, șosete subțiri și groase, tricou / bluză
-          Pentru dormit: o pijama
-          Pentru purtat zilnic: 1-2 perechi de pantaloni scurți (mai multe perechi în cazul în care tabăra ține cel puțin 6 zile), o pălărie sau șapcă (să îl protejeze de soare)
-          Pentru vreme rea sau răcoare seara: 1-2 hanorace / bluze cu mânecă lungă, 1-2 perechi de pantaloni lungi, o jachetă călduroasă și chiar o pelerină de ploaie (dacă se anunță ploi în timpul taberei)
-          Încălțăminte: o pereche de teniși sau adidași, o pereche de bocanci (dacă se urcă pe munte), o pereche de papuci de casă (preferabil, din plastic, să îi poată purta și la duș)

Produse de igienă:

-          Pieptene (dacă este nevoie; pentru băieți, recomandăm să se tundă scurt chiar înainte de tabără; astfel, scapă de grija pieptănatului și elimină riscul de a dormi cu părul ud după duș)
-          Două prosoape (unul de față și unul de corp)
-          Pastă și periuță de dinți
-          Șervețele umede și uscate
-          Cosmetice: cremă de protecție solară, deodorant împotriva transpirației, gel de duș
-          Spray împotriva țânțarilor (dacă este nevoie)

Alte lucruri utile:

-          Medicamente (dacă este nevoie; recomandăm să fie în ambalajul original, iar organizatorii taberei să fie informați dacă există probleme de sănătate ale copilului)
-          Telefon și încărcător (dacă există posibilitatea, chiar și încărcător portabil)
-          Echipamente pentru activitățile sportive practicate în tabără (dacă este cazul, la cererea organizatorilor)
-          O sticlă de 0,5 L de apă plată pentru drum
-          1-2 sandvișuri pentru drum

Pasul 4: Bagajul pentru tabara e gata!

La final, tot ce mai este necesar în bagajul copilului tău este voia bună! Acesta trebuie să plece de acasă fericit, încărcat cu energie și încurajări din partea părinților.
Nu stresa copilul cu observații, reguli și interdicții și nu îi spune că trebuie să te sune zilnic. Aceste lucruri scad încrederea în sine a copilului tău, ceea ce îi poate dăuna în primele zile ale taberei.
Însă, îi poți da sfaturi precum: să nu lase obiectele de valoare nesupravegheate, să aibă grijă ce mănâncă, să aibă grijă să nu răcească și să asculte mereu de supraveghetori.
Având toate aceste lucruri în minte, bagajul pentru tabara e gata! Rămâne doar să îi dorim copilului tău distracție plăcută!