Ce este lenevia constructiva si cum il poate ajuta pe copilul tau?


În cultura populară, lenea este o trăsătură a oamenilor neproductivi și a unui stil de viață sedentar. Această afirmație nu este departe de adevăr, însă cercetările recente arată că lenevia este un bun stimulent al creativității, în special în rândul copiilor și al adolescenților. Atunci când vorbim despre lenevie, ne referim la perioadele prelungite de inactivitate, mai degrabă decât la starea continuă de letargie.

În anii tinereții, lenevia este considerată normală de către psihologi, în special la adolescenții și copiii cu un IQ foarte ridicat. Conform Jurnalului de Psihologie a Sănătății, persoanele foarte inteligente se plictisesc repede, ceea ce le determină să petreacă mai mult timp gândindu-se la diferite subiecte. Plictiseala și lipsa de activitate conduc deseori la căutarea de noi activități, dezvoltarea unor noi subiecte sau implicarea în activități care stârnesc un interes deosebit.

De ce trebuie să îi oferi copilului tău momente de lenevie?

Lenevia nu trebuie să devină un obicei, însă momentele de relaxare completă pe o durată mai lungă sunt importante. În astfel de momente, tinerii se pot odihni sau relaxa, au timp să observe mediul înconjurător, să analizeze anumite situații sau chiar să se plictisească. Atunci când au momente de plictiseală intensă, cei mai mulți tineri ajung la concluzia că activitățile care le pun creierul în mișcare sunt mult mai interesante.

Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Florida arătat că adolescenții cu o activitate scăzută exprimă mult mai mult entuziasm în situațiile în care trebuie să rezolve probleme, să găsească soluții sau să își exploateze abilitățile creative.

Multiple alte studii arată că persoanele care gândesc foarte mult tind să aibă mai puțină activitate fizică. În cealaltă extremă, persoanele foarte active sunt deseori non-thinkers, adică acele persoane care nu își exploatează suficient abilitățile mentale. Cercetătorii susțin că adolescenții activi din punct de vedere fizic au tendința de a fugi de propriile gânduri.

Așadar, lenevia poate fi productivă atâta timp cât nu este constantă și nu se transformă în letargie.

Cum transformi lenevia într-o activitate constructivă?

Copiii au nevoie să fie ghidați chiar și atunci când susțin contrariul. Dacă ai un copil căruia îi place să lenevească, trebuie să găsești o modalitate de a transforma acest fenomen într-o activitate constructivă.

Taberele de vară sunt opțiunea ideală pentru tinerii care își doresc să se relaxeze în perioada vacanței. Stresul din timpul anului școlar poate fi copleșitor pentru unii dintre elevi, iar aceasta este oportunitatea ideală de relaxare.

Tabăra de Lenevie pentru Adolescenți organizată de Happy Camps este o variantă pe care trebuie să o iei în considerare vara aceasta. Obiectivele principale ale taberei sunt relaxarea, aprecierea lucrurilor simple, învățarea unui stil de muncă eficient etc.

Împreună cu organizatorii, participanții se vor iniția în tainele aventurii, se vor familiariza cu mediul alpin din România și vor desfășura activități relaxante în natură.

În timpul taberei, toți adolescenții se vor bucura de mediul înconjurător, vor avea ocazia să observe natura îndeaproape, se vor distra, vor socializa, se vor hrăni sănătos, vor sta cât mai mult timp în apă și vor profita de soare. Toate acestea, într-un mediu organizat și foarte bine supravegheat.

Tabăra de lenevie pentru adolescenți are loc la Azuga, între 5-10 Iulie și vizează liceenii care tânjesc după momente intense de relaxare. Sejurul include cazare, trei mese pe zi și o gustare, workshop-uri, transportul la obiectivele turistice, bilete de intrare, apă și ceai și multe altele