De ce este benefica echitatia la copii


Echitația este unul din cele mai nobile sporturi pe care puțini au ocazia să-l practice. Însă, cei care o fac se vor îndrăgosti de acest sport încă de la început. De aceea, este recomandată orice formă de echitatie copii, pentru că încă de la o vârstă fragedă contribuie armonios la dezvoltarea celor mici.

Echitația înseamnă libertate, disciplină dar și o puternică legătură între om și cal, prin intermediul comunicării prin gesturi, pentru că omul trebuie să transmită comenzi pentru a controla mișcările calului. Acest sport necesită o puternică stăpânire de sine, curaj, răbdare dar și o serie de abilități care se dobândesc după câteva ore de practică, sub îndrumarea unui instructor.

Cu cât este practicată de la o vârstă mai fragedă, cu atât echitația va avea mai multe beneficii asupra organismului. De aceea, la Happy Camps, suntem dedicați organizării unei tabere speciale de echitatie copii.
Între timp, te invităm să descoperi beneficiile miraculoase ale echitatiei asupra copiilor.


Beneficiile echitatiei la copii

Caii sunt animale fabuloase care îți transmit energie și bucurie doar dacă îi privești. Imaginează-ți ce beneficii ai atunci când îi călărești ca un profesionist!

Pe lângă faptul că echitația are numeroase beneficii pentru sănătatea fizică și psihică a copiilor, ea aduce și beneficii specifice, de dezvoltare personală.

Echitația are numeroase beneficii psihice. Copilul învață să fie mai comunicativ, mai calm, responsabil, iubitor și să relaționeze mai bine cu cei din jur. Fiind vorba de o legătură între copil și cal sau ponei, se dezvoltă o frumoasă relație de prietenie sau chiar iubire, legătură care este mult mai ușor de dezvoltat decât în cazul unui adult.

Echitația relaxează mintea și face posibil echilibrul psihic al celor mici. În acest sport, disciplina, răbdarea, atenția și concentrarea sunt elemente cheie care sunt dezvoltate la superlativ de către copilul care o practică. În plus, copilul învață să ia decizii rapide, să acționeze în situații limită, să își păstreze calmul și luciditatea.

Copiii mai timizi vor căpăta mai multă încredere în ei înșiși, chiar și după prima ședință de călărie, în care au reușit să controleze și să comunice eficient cu calul. Va crește forța și stima de sine, iar copilul nu va mai fi subiectul de glumă al colegilor săi, în cazul în care aceștia glumeau pe seama timidității lui.

Din punct de vedere fizic, echitația ajută și la dezvoltarea musculaturii spatelui, abdomenului, coapselor și brațelor, datorită mișcărilor care trebuie efectuate pentru a ține sub control calul dar și datorită echilibrului care trebuie menținut la fiecare mișcare.

Prin coordonarea mișcărilor, cei mici capătă o dexteritate fizică de admirat și își îmbunătățesc tonusul muscular. Postura lor va fi îmbunătățită semnificativ. Respirația este, la rândul ei, îmbunătățită, iar efectele pozitive se vor cunoaște după o serie de exerciții chiar la nivelul inimii și plămânilor.

Echitația are toate aceste beneficii asupra organismului uman, însă gândește-te că în primii ani din viață educația și dezvoltarea fizică sunt cele mai pronunțate. De aceea, echitația are beneficii mult mai mari pentru copii decât pentru adulți.

De ce echitatie copii si nu alt sport?

Există multe sporturi benefice pentru copii, însă noi recomandăm echitația pentru că ea dezvoltă, simultan, capacități fizice și psihice, contribuind deopotrivă la dezvoltarea personală a copilului.

Având în vedere beneficiile enumerate mai sus, putem spune că echitația înseamnă multă disciplină încă de la început. În prima lecție copii învață modul corect în care un călăreț se urcă pe un cal, cum să-și păstreze postura corectă și cum să controleze mișcările calului prin comenzi specifice.

În cadrul taberelor noastre de echitație, copiii vor primi echipament special și vor învăța să călărească alături de instructori specializați, care îi vor supraveghea permanent. Echitația este un sport care poate începe să fie practicat încă de la vârsta de 4-5 ani și, de aceea, taberele noastre sunt pentru copii între 4 și 18 ani.

Sperăm că informațiile pe care ți le-am oferit în acest articol te-au ajutat să descoperi frumusețea acestui sport și să îți încurajezi copilul să îl practice sub o formă organizată, într-o tabără special dedicată învățării și practicării turismului ecvestru.

Dacă vrei să aibă și copilul tău aceste beneficii, înscrie-l la Happy Camps!