Sport și sănătate pentru copii



“Mens sana în corpore sano”, o veche zicală latină care rămâne cu siguranță veșnic adevărată. Nu este de ajuns să avem grijă doar de corpul nostru, ci necesităm un echilibru între săntatea psihică și cea fizică.

Ajunși la o anumită vârstă, începem să realizăm cât de important este ceea ce mâncăm, ceea ce gândim și ce hobbiuri avem. Cum ar fi dacă am începe să ne învățăm copii că, încă de la o vârstă fragedă, să cunoască aceste noțiuni și să le introducem în viață lor de zi cu zi?

În zilele noastre este ușor să neglijăm aspectul mișcării și al sportului, purtați de griji și stres, și mai ales, uităm poate să ne educăm copii în acest sens. Aici vă venim în ajutor cu idei și tipuri de sport pentru fiecare copil în parte.

Beneficii

În primul rând, este important să înțelegem că cei mici au deosebit de multă energie și trebuie să o direcționam într-o direcție captivantă și educativă. Totodată, este important să înțelegem cât este de important și cât de mult pot fi de ajutor aceste activități în postura și creșterea lor, dacă sunt învățați să facă anumite mișcări și exercițîi corect de la o vârstă fragedă.

De asemenea, mișcarea are ca beneficii creșterea încrederii de sine, dezvoltarea atenției și inteligenței, îmbunătățirea echilibrului și al coordonării, cooperarea și comunicarea, fairplayul și sociabilitatea.

Alegerea tipului de sport

Aici putem vorbi despre sporturi individuale, cum ar fi tenisul, care îl vor ajută pe copil cum să aibă încredere în forțele proprii și cum să se concentreze mai bine sau sporturi de echipa, care îl vor învață pe copilul dumneavoastră despre camaraderie, cooperare, spirit de echipă, va capătă abilități de lider și va învață ce înseamnă să aparti unei cauze comune.

Totodată putem vorbi despre sporturile sezoniere. Cele de vara includ: echitația, tenis de câmp, înot, volei, basket, atletism sau cele de iarnă cum ar fi patinaj, ski, snowboard sau hochei.

Sporturile pot fi practicate, nu în ultimul rând, și în funcție de temperamentul copiilor.

Temperament melancolic: un copil sensibil, retras, introvertit, fără încredere în el.

Sporturi recomandate: handbal, volei, echitație, karate, dans

Temperament flegmatic: un caracter încăpățânat, meticulos, introvertit

Sporturi recomandate: ciclism, tenis, basket, fotbal, dansuri moderne

Temperament sangvinic: o fire calmă, comunicativă, echilibrate care însă nu duce activitățile până la capăt, abandonând repede

Sporturi recomandate: înot, călărie, dansuri moderne, patinaj

Temperament coleric: copil irascibil, impulsiv, agitat, cu dorința de dominare și exagerare

Sporturi recomandate: înot, tenis, ski, snowboard, mtb

 
Evident, aveți de unde alege și cel mai important este că sportul ales să îi facă plăcere celui mic, tocmai de aceea este și important să încerce cât mai multe activități de la o vârstă fragedă.

La Happy Camps, va oferim ocazia de a face asta prin multitudinea de tabere tematice pe care vi le punem la dispoziție, unde, timp de o săptămâna, copilul dumneavoastră va decide dacă are înclinație sau dorința de a practică un anumit sport în aprofundare.

Nu uitați că la finalul zilei dumneavoastră determinați stilul de viață al copilului prin intermediul propriului exemplu! După cum susține și Saunders : ‘’adulțîi/părinții care se antrenează cot la cot cu copiii lor joacă un rol cheie în creșterea și dezvoltarea acestora. Faptul că vă văd că pe un model, în general, și că pe unul de sănătate și vitalitate, în special, contribuie enorm nu numai la modelarea corpului lor, dar mai ales a minții’’.

Ce sport ați ales pentru copilul dumneavoastră?