Prima zi de scoala




După un an plin de încercări, din multe puncte de vedere, iată că s-a încheiat și prima zi de școală, cu foarte multe emoții, întrebări, gânduri și sentimente, atât pentru cei mici cât și pentru părinți și profesori.

Nu este o prima zi cum suntem obișnuiți și cu siguranță va fi un an școlar plin de încercări pentru toată lumea însă va sfătuiesc să privim totul optimist și să facem tot ceea ce ne stă în putință să ne încurajăm reciproc!

Educația este un subiect sensibil însă deosebit de important și va propun să luăm în vedere câteva măsuri de protecție oficiale impuse privind siguranță copiilor, profesorilor și a dumneavoastră, că părinți.

Ordinul comun al Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Educaţiei privind măsurile pentru începerea cursurilor şcolare în condiţii de siguranţă cuprinde ghiduri privind măsuri de sanitare şi de protecţie pentru fiecare nivel educaţional în parte.


·        Conform acestor ghiduri, în cazul tuturor ciclurilor de învăţământ, intrarea la cursuri se va face eşalonat, pe mai multe uşi de acces, la intervale orare stabilite în funcţie de zone sau de clădiri.

·        Traseele vor fi prestabilite la deplasarea în interiorul instituţiei de învăţământ cu păstrarea distanţei de un metru între copii/elevi.

·        Purtarea măştii de protecţie în interiorul unităţii de învăţământ este obligatorie în cazul personalului didactic şi al elevilor începând din clasele primare.

·        Igiena mâinilor trebuie să se realizeze frecvent, dar şi dezinfecţia şi aerisirea claselor de curs trebuie realizate zilnic. În fiecare zi se va face şi dezinfecţia diverselor materiale didactice utilizate la orele de curs.

·        Ghidurile mai prevăd ca, începând din clasele primare, să se asigure distanţarea de minimum un metru între elevi sau separarea cu plexiglas în situaţia în care asigurarea distanţei de un metru nu este posibilă.

·        De asemenea, pe lângă triajul observaţional de la domiciliu, se va face evaluarea stării de sănătate la prima oră de curs.

·        Actul normativ mai prevede Informarea permanentă a personalului, elevilor şi părinţilor/ reprezentant legal cu privire la măsurile de protecţie împotriva infecţiei SARS-CoV-2.

·        La apariţia într-o clasă din unitatea de învăţământ a unui caz confirmat de îmbolnăvire cu virusul SARS-COV-2, se suspendă cursurile clasei respective, pentru 14 zile. În situaţia în care în aceeaşi sală cursurile sunt organizate în schimburi, se vor suspenda doar cursurile pentru clasa în care a fost confirmat cazul de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2, urmând ca elevii din schimbul următor să îşi desfăşoare cursurile.

·        La apariţia a 3 cazuri confirmate de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 în clase diferite ale aceleiaşi unităţi de învăţământ, se suspendă cursurile şcolare ale întregii unităţii de învăţământ, pe o perioada de 14 zile de la data confirmării ultimului caz.

·        La apariţia cazurilor de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 în rândul cadrelor didactice, aceştia au obligaţia de a anunţa conducerea unităţii de învăţământ care va informa DSP/DSPMB despre eveniment.

·        În perioada de suspendare a cursurilor, conducerea unităţii/instituţiei de învăţământ va dispune realizarea următoarelor activităţi obligatorii:

a) curăţenia şi aerisirea claselor/sălilor;

b) dezinfecţia curentă şi terminală a spaţiilor unităţii/instituţiei de învăţământ, respectiv clase, săli, holuri, toalete, în colaborare cu DJSP/DSPMB;

c) pe perioada celor 14 zile de suspendare toţi contacţii direcţi din cadrul unităţii/instituţiei de învăţământ ai cazurilor confirmate vor fi izolaţi la domiciliu.


Incertitudinea își pune amprenta în această situație fără precedent însă cu multă grijă, empatie și informare corectă putem trece împreună peste asta și ne vom putea concentra pe dezvoltarea și evoluția viitorului copiilor noștri!





Sursa: https://www.capital.ro/prima-zi-de-scoala-ce-este-interzis-sa-faca-elevii.html