Cum echipam copiii corect pentru ski?


Sezonul de ski este după colț și ne ademenește cu ninsori ușoare! Noi? Nerăbdători, pregătim skiurile și echipamentul și așteptăm dimineață în care vom ajunge pe pârtie, înainte să pornească teleskiul/cabina, înghețați și fericiți!

Până atunci, cum ne pregătim? Ce înseamnă un echipament de ski adecvat pentru copii? Mai jos veți citi câteva sfaturi care va vor ajută.

Ø  Cel mai important este, valabil pentru mici și mari, să aveți haine confortabile, că să vă puteți mișcă cu ușurință pe pârtie.  
Tocmai de aceea trebuie să evitați îmbrăcămintea foarte voluminoasă sau foarte groasă.
Evitați fulare, eșarfe și orice alte accesorii care se pot agăța sau care împiedică mișcarea și vizibilitatea. 

Ø  Nu investiți foarte mulți bani în echipamentul copiilor. Ei sunt în creștere continuă și nu se justifică cheltuiala mare, mai ales că an de an va trebui să îl schimbăm.

Ø  În afară de faptul că cei mici trebuie să aibă un echipament de ski adecvat vârstei și nivelului lor de performanță, trebuie să va luați unele măsuri suplimentare de protecție. În primul rând, copiii trebuie protejați de temperaturile reci și feriți de transpirația ce rezultă în urmă practicării acestui sport.

Pentru a realiza acest lucru, va propun regulile și recomandările pentru îmbrăcămintea în straturi:

Stratul de baza/stratul 1

·         Lenjeria de corp – bluza și pantaloni

Confecţionată din lână sau bumbac, ce au efect termic. Este important să porţi lenjerie lungă care este izolantă, respirabilă şi cu uscare rapidă. Mai exact lână, poliester, elastan. Exclus bumbacul care se îmbibă de transpirație și se usucă greu. Evitați și lenjeria din bumbac (chiloți & maiouri).

·         Șosete pentru ski

Sunt foarte importante, dat fiind că oferă confort & aderență în clăpari. Mai mult, au rol de protecție pentru tibii.
Se găsesc în magazinele cu produse sportive și ar fi recomandat să aveți 2-3 perechi, pe care să le rulați. Și la șosete este de evitat bumbacul. Șosetee de schi sunt mai groase, înalte și țîn piciorul mai bine în clăpari. Modelele sunt gândite să respire și să nu rețînă umezeală.

images 1


Stratul intermediar/stratul 2

·         Polartecul sau fleece-ul

Se poartă peste bluza de corp. Constă într-un strat de lână sintetică, poliester sau lână (nu bumbac!). Acestea sunt utilizate în principal pentru izolarea și păstrarea temperaturii corpului caldă.

download 5

Stratul exterior/stratul 3

·         Geacă și pantalonii de ski

Stratul exterior oferă protecție împotriva frigului și vântului. Cuprinde geacă și pantalonii exteriori de schi. Materialul pentru acest strat trebuie să fie durabil, rezistent la apă și vânt și va fi respirabil.

Sfat: Este de preferat că echipamentul de schi să includă o jachetă comodă, cu glugă detașabilă, cu fermoare laterale și buzunare de aerisire, ce se pot deschide când îți este cald, pentru a evita să transpiri, cu buzunar exterior pentru ski pass și neapărat grad mare de impermeabilitate / waterproof și respirabilitate / breathable ( de la 3.000 în sus – vezi detalii pe eticheta). Pantaloni de ski cu fermoar că să încapă clăparii sub ei.

images

Protecții și accesorii

·         Cască de ski

Contează să aibă normă europeană EN 1077. Nu ai neapărată nevoie de căciulă, mai ales dacă porți cască. Dar ai nevoie de o cagulă sau de o protecție pentru gât și față.

images 2



·         Cagulă

·         Ochelari de ski

Este recomandată o pereche de ochelari cu protecție UV și cu o lentilă reflectorizantă. Zăpada reflectă foarte multă lumină, iar ochelarii sunt foarte utili și în zilele însorite. Mai mult, te protejează de vânt, zăpadă sau gheață în cazul unei lovituri și îți feresc ochii de reflecțiile în zăpadă. De preferat cu lentilă portocalie.

download 7

·         Mănușile

Mănușile au nevoie de un stat protector în palme și de o rezistență ridicată la apă și zăpadă.

download 6

Curaj, entuziasm și multă voie bună și gata! Sunteți echipați și pregătiți de zile lungi pe pârtie!