Ce activitati stimuleaza dezvoltarea personala la copii?



Ce este dezvoltarea personală?

Este o activitate dinamică și creativă care susține și ajută copilul sau adolescentul să-și descopere resursele interioare, să dezvolte modalități proprii de găsire a soluțiilor la problemele pe care le întâmpină sau le poate întâmpina în existența sa. Scopul principal al acestei activități este facilitarea accesului la un viitor împlinit, adaptat și echilibrat.

Un alt aspect crucial in procesul de dezvoltare il reprezinta deprinderea inteligentei emotionale, prin intermediul careia copilul va inlatura posibilitatea unei comunicari si exprimari defectuase. Din cauza ca este stapan pe emotii, acesta va sti dozajul emotional necesar intr-un scenariu de comunicare, deci va putea exprima mai clar ce simte.

Cine este resonsabil pentru dezvoltarea personala a copiilor?

Părinții dețîn controlul total în ceea ce proveste dezoltarea și ghidarea unui copil. Ei sunt responsabili să le ofere copiilor oportunități să se exprime liber, posiblitatea de a experimenta și de a cunoaște cât mai bine mediul înconjurător.

Părinții au un rol activ de a îmbunătăți calitatea viețîi copiilor și de a ii îndrumă spre atingerea obiectivelor.

Modalitati si activitati de a stimula dezvoltarea personala si inteligenta emotionala:

·         Cunoasterea unei limbi straine

·         Educatia – factor principal in dezvoltarea personala

·         Cititul
Cititul a fost şi va rămâne cea mai complexă formă de a dezvolta imaginaţia, de a acumula informaţii şi a cunoaşte lumea în amănunt.

·         Creatia
Încurajați să creeze, copiii vor învăța să respecte arta, simțindu-se motivaţi să realizeze lucruri incredibile. Se vor bucura, de asemenea, de aprecierea altora, iar acest lucru le va crește stima de sine.

·         Activitatile extrascolare : tabere de copii, sport
Socializarea este esenţială pentru copii. Deşi aceștia pot avea tendinţa de a petrece foarte mult timp în casă, în faţa ecranelor, ei învaţă cu adevărat multe lucruri interesante despre ei înșiși doar în momentul interacţiunii cu alţi copii. Învaţă empatia, îşi dezvoltă inteligenţă socială, descoperă alte persoane cu pasiuni comune, îşi înving timiditatea.

În plus, lucrul în echipă îi învaţă cum să îşi creeze legături armonioase şi cum să îşi pună planurile în aplicare – bazându-se pe colaborările cu ceilalţi.

·         Servicii de consiliere

·         Calatorii
Cu cât călătoreşte mai mult, cu atât mai liber va fi copilul. Acestuia ar trebui să i se ofere posibilitatea de a vizita, în mod constant, diferite locuri și de a intra în contact cu diferite culturi și tipologii umane.

Concluzie

Copiii ar trebui să aibă posibilitatea de a se implica în activități care stimulează dezvoltarea lor generală și sporesc capacitatea de relaționare cu ceilalţi. Astfel, activităţile de grup, fie ele un club de teatru, un grup de baschet sau o comunitate de mici exploratori, sunt activități care contribuie la succesul social, emoțional și academic al copiilor– şi trebuie să fie parte din procesul educativ.





Surse: https://tikaboo.ro/7-activitati-de-dezvoltare-personala/ , https://www.clinicaalegria.ro/dezvoltarea-personala-la-copii-de-ce-este-importanta/ , https://www.mirunette.ro/blog/dezvoltare-personala-la-copii/