Alimentatie si nutritie pentru copii


Cred că ați fost puși în situația în care mai multe zvonuri sau idei cu privire la alimentația copilului dumneavoastră se bat cap în cap iar accentul este pus în cea mai mare parte pe CAT mănâncă copilul, în detrimentul a ceea CE consumă.
Acest lucru provine în mare parte din cultură poporului român care pune accent pe mâncatul mult însă, astăzi propun să fim atenți la nevoile alimentare ale copilui și a metodelor de a preveni boli precum obezitatea infantilă sau diabetul.

Părinții sunt responsabili de stabilirea cantităților, de alegerea alimentelor și de întocmirea unui orar al meselor iar ei înșiși, prin exemplu, pot influență alegerea unui stil alimentar și al unui stil de viață al copilului.
Așadar, haideți să stabilim niște piloni simpli pentru o nutriție sănătoasă.
Ce și cât trebuie să mănânce copilul?

Ø  4-6 porții de cereale
Deoarece pâinea și cerealele constituie baza piramidei alimentare, recomandarea presupune un număr între patru și șase porții de pâine integrală, orez, paște, etc. Cerealele furnizează aproximativ jumătate din energia zilnică necesară, tocmai de aceea acestea sunt atât de importante. Cel mai important în alegerea tipului de cereale, este să le alegem pe cele cu un conținut scăzut de zahăr – să nu depășească 15%.

Ø  3 porții de legume și 2 porții de fructe
Se recomandă consumul fructelor și al legumelor în stare proaspătă, pentru că aportul de vitamine și fibre să fie maxim. Pentru o absorbție corectă, se recomandă deasemenea consumarea acestora cu coajă, dacă această este comestibilă.

photo 1464454709131 ffd692591ee5

Ø  2 porții de carne/derivate din carne
Pentru furnizarea proteinelor de bună calitate, este indicat consumul de carne, peste, ouă sau combinațîi între acestea. Mare atenție la consumul oului la copii, deoarece acesta se poate asocia cu fenomene de alergie digestivă. Consumul peștelui este recomandat de 2-3 pe săptămâna, care vine cu aportul necesar al vitaminei D, acizi grași Omega 3 și iod.

photo 1518569656558 1f25e69d93d7

Ø  2-3 porții de lapte/derivate
Tot din categoria proteinelor face parte și laptele și derivatele acestuia: iaurt, brânză, etc însă acestea sunt de o importantă specifică pentru îmbunătățirea tractului digestiv și absorbția calciului în organisumul unui copil în plină dezvoltare.

Acestea sunt niște reguli de baza, care promit să lege un plan nutritional adecvat și indicat pentru copii. Mai mult, nutriționiștii au venit cu niște sfaturi legate de prepararea și alegerea acestor alimente.

·         Dulciurile și alimentele bogate în zahăr și concentrate ar trebui evitate și consumate o dată-de două ori maxim pe săptămâna, și atunci în cantități foarte mici.
·         Hidratarea este un aspect desebit de important pentru absorbția corectă a nutrienților, fibrelor și vitaminelor.
·         Fierberea, innabusirea și coacerea sunt preferate în locul prajitului în ulei sau untură, precum și evitarea consumului grăsimilor din brânzeturi.
·         Deoarece consumul calciului nu este de ajuns pentru fixarea acestuia în oase, este recomandată mișcarea fizică și sportul.

Așadar, recomandăm cu drag implicarea copilului în bucătărie, fiind o modalitate excelență de a îi învață de la o vârstă fragedă aceste reguli simple pentru a deprinde un stil alimentar adecvat.

La Happy Camps susținem un stil de viață sănătos și știm că alegerile alimentare au o importantă deosebită, tocmai de aceea va asigurăm că meniul alimentar din taberele noastre respectă și urmărește cele enumerate mai sus și că alegem doar produse de alese cu grijă pentru copiii dumneavoastră.